Gyakran ismételt kérdések

 

Hogyan kapok értesítést arról, hogy a jelentkezésemet elfogadták?

A jelentkezési lap on-line elküldésekor ellenőrizzük az Ön adatait (pl. az adott tanfolyamhoz szükséges iskolai végzettséget), és a jelentkezés elfogadásáról e-mailben és levélben is értesítést küldünk. A tanfolyam indulása előtt értesítést kap a pontos helyszínről, és a képzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

 

Mennyibe kerül az Europass bizonyítvány kiegészítő? 

Egy bizonyítvány-kiegészítő (bármely nyelven) maximum a mindenkori minimálbér 5%-ába kerül.

 

Mi a feltétele, hogy külföldön elfogadják a szakképesítésemet?

Minden bizonyítványhoz igényelhető EUROPASS kiegészítő, mellyel az összes uniós országban tud munkát vállalni. A bizonyítvány kiegészítőről és az egyéb europass dokumentumokról a www.europass.hu weboldalon találhat bővebb információt.

 

Mi az OKJ?

Az OKJ az Országos Képzési Jegyzék rövidítése. Az OKJ szám alapján minden államilag elismert képzés beazonosítható (pl. 33 523 01 1000 00 00). Ha OKJ-s szakképesítész igazoló bizonyítványt szerez, azt országosan minden munkáltató elfogadja.

 

Az új OKJ érvénybe lépése után mi lesz a régi OKJ szerint szerzett szakképesítésekkel?

Érvényesek maradnak. Hamarosan megjelenik a régi és az új szakképesítések hivatalos megfeleltetése, ez után azt is lehet majd tudni, hogy ha továbbtanulásnál, munkakör betöltésénél egy új OKJ szerinti szakképesítést adnak meg feltételként, milyen régi OKJ-s végzettséget fogadnak el helyette. Vannak olyan szakképesítések, amelyeknek nem lesz megfelelőjük az új OKJ-ban. Azok, akik ilyennel rendelkeznek, továbbra is szakképzettnek számítanak, mégpedig olyan szintű szakképesítéssel rendelkeznek, amilyen a szakmai bizonyítványukban szerepel.

 

Nyelvvizsgával kapcsolatos kérdések: itt