ECDL bizonyítványokról

Az ECDL (European Computer Driving Licence) az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány, mely az informatikai felhasználói ismereteket - informatikai írástudást - hivatott igazolni. Megszerzéséhez a jelölteknek 7 modulvizsgán kell számot adni tudásukról.

Magyarországon az ECDL minősített köztisztviselői képzés, minősített kulturális szakember képzési program, akkreditált pedagógus-továbbképzési program, továbbá moduljai szerepelnek az OKJ-s szakképesítések követelményrendszerében is. A vizsgarendszer felelőse és jogtulajdonosa itthon a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság.

Az ECDL nem tesz kikötést a vizsgákon megkövetelt ismeretek megszerzésének módjáról, nincs iskolai végzettséghez kötve, csupán az elsajátított tudást kontrollálja nemzetközileg elfogadott egységes követelményrendszer szerint.

Az ECDL bizonyítvány megszerzéséhez 7 modulból kell sikeres vizsgát tennie a vizsgázónak. A sikeres vizsgák a vizsgakártyán kerülnek bejegyzésre, amikor a hét sikeres vizsga teljesült, vizsgaközpont kéri az ECDL Irodától a bizonyítvány kiállítását.

Az utóbbi években jelent meg az ECDL Select változat, ahol az eredeti hét modul mellé bekerült a Képszerkesztés és a Webkezdő is, így összesen 9 modul van, de ebből továbbra is csak 7 sikeres vizsga szükséges a bizonyítvány megszerzéséhez.Vannak azonban kötelező modulok, amelyek mindenképpen szükségesek.

Az ECDL bizonyítvány egyszerűbb változata az ECDL Start, amelynek megszerzéséhez csak 4 modulból kell sikeres vizsgát tenni. Itt is vannak kötelező és szabadonválasztott modulok, ill. létezik az eredeti és az ECDL Select Start változat is.

 

ECDL Select (7 modul) ECDL Select Start (4 modul)
Számítógépes alapismeretek (kötelező) Számítógépes alapismeretek (kötelező)
Szövegszerkesztés (kötelező) Szövegszerkesztés (kötelező)
Online alapismeretek (kötelező) Online alapismeretek (kötelező)
Táblázatkezelés (választható) Táblázatkezelés (választható)
Prezentáció (választható) Prezentáció (választható)
Adatbázis kezelés (választható) Adatbázis kezelés (választható)
Képszerkesztés (választható) Képszerkesztés (választható)
Webszerkesztés (Választható) Webszerkesztés (Választható)

2002. júliusa óta ECDL nemzetközi vizsgaközpont vagyunk, igy a felkészítő tanfolyamok után vizsga is tehető. Természetesen az egyénileg felkészülők, vagy más tanfolyamon felkészült hallgatók vizsgáztatását is vállaljuk.

Az ECDL/ICDL bizonyítvány ma már a világ 148 országában elfogadott egységes követelményrendszer alapján kiadott minősités. Gyakorlatiklag bárhol a világon igazolja, tulajdonosának számítógép alkalmazási ismereteit.

Néhány példa az ismertségre ill. elfogadottságra:

Az ECDL Alapítvány

ECDL a különböző országokban

ECDL Németország

ECDL Franciaország

ECDL Nagy-Britannia

ECDL Szlovákia

ECDL Oroszország

ICDL Kína

ICDL Korea

ICDL Egyiptom

ICDL Dél-Afrika

ICDL Chile